Home » Produse

Produse

Culturile infiintate pentru anul 2017

  • Grau comun de toamna
  • Rapița
  • Floarea soarelui
  • Porumb

Plantele leguminoase și plantele producătoare de semințe oleaginoase pe care le putem cultiva :

Cerealele

   Din grupa cerealelor fac parte : grâul, secara, triticale, orzul , ovăzul, porumbul, sorgul, meiul și orezul.

   Cerealele constituie o grupa fitotehnica de plante ce aparțin familiei gramineae si care prezintă pentru hrana oamenilor și animalelor cea mai mare importanta, ocupând pe glob cele mai mari suprafețe dintre toate plantele de cultura, respectiv de aproximativ 52% din suprafața arabila a lumii. In tara noastră cerealele ocupa 6,2- 6,5 mil. Hectare , ceea ce reprezinta 62,65% din suprafața arabila.

Grâul

   Grâul este una dintre cele mai importante cereale care ocupa cele mai mari suprafețe pe glob. Ea și variatele produse care se obțin din faina de grâu constituie hrana de baza pentru o mare parte a populației globului , 35-40%. Importanta prezintă și faptul ca boabele sale pot fi păstrate timp îndelungat.

   Boabele de grâu se întrebuințează în hrana animalelor prezentând în comparație cu boabele de porumb mai multe avantaje intre care conținutul mai ridicat în substanțe proteice și o producție comparativa cu a porumbului dar cu un cost mai scăzut.

Orzul

   Se cultiva în primul rand pentru boabele sale care se întrebuințează pe scara larga în furajarea animalelor și în industria berii. Paiele se întrebuințează în hrana animalelor. Se cultiva și pentru furaj verde, fie în cultura pura, fie asociat cu o leguminoasa(borceag).

Ovazul

   Constituie unul dintre cele mai importante nutrețuri concentrate, fiind de neînlocuit în hrana cabalinelor, dar și al celorlalte specii de animale mai ales pentru cele de reproducere și tineret. In alimentația omului boabele de ovăz sunt utilizate sub forma de fulgi , faina, grisuri. Se cultiva și pentru producția nutrețului verde sau a fanului reprezentând și principala cereala care în asociere cu măzărichea se folosește pentru producerea borceagului de primăvara. Paiele și pleava de ovăz au valoare nutritiva mai mare decât cele de grâu sau secara. Prezintă importanta și prin aceea ca  valorifica foarte bine solurile cu vizibilitate redusa din regiunile umede și reacționează bine atât la îngrășămintele organice cat și minerale. Circa 70% din suprafața totala cultivata în tara noastră se găsește în Transilvania , în vestul și în nordul Moldovei.

Floarea Soarelui

   Fructele acestor plante conțin peste 50% ulei alimentar cu calitate excepționala(gust, miros, culoare), valoarea nutritiva ridicata, valoare calorica și grad de asimilație apropiate de valoarea untului de vaca și un grad mare de conserv-abilitate. După extragerea uleiului rămân turtite circa 300kg din tona de sămânța care constituie importanta sursa de proteine pentru hrana animalelor și materie prima din care se extrag concentratele de proteine folosite la prepararea mezelurilor și a unor produse lactate.Capitolele ramase- după recoltare- întregi sau sub forma de faina se folosesc în hrana animalelor. Tulpinile constituie un valoros combustibil sau material care se pot prefabrica placi foarte ușoare și rezistente. Floarea soarelui este o valoroasa planta furajera în deosebi pentru siloz și una din cele mai apreciate plante melifere.   

Rapița

   Semințele conțin 42-48% ulei cu multiple întrebuințări industriale. Șroturile ce rămân după extragerea uleiului se întrebuințează în hrana animalelor.Este o excelenta planta melifera iar cultura este în întregime mecanizata .Din 100 kg semințe se obțin 30-35 kg ulei și 50-55 kg șrot.

Porumbul

   Boabele sunt utilizate în : alimentația oamenilor , furajarea animalelor și în industria spirtului, amidonului, dextrinei, mitozei. Pentru hrana animalelor se folosește și in masa verde sau însilozat în faza lapte-ceara asigura multe unități nutritive și cost scăzut. In tara noastră porumbul se seamăna pe 395 mil. Ha din care 70% în sudul tarii si câmpia de vest.